Кава сьогодні широко відома насамперед як ароматний напій, що бадьорить. Але її використовують не тільки в харчуванні людини, а й із лікувальною метою. Навіть у боротьбі із серйозними захворюваннями. Адже в зернах кави сконцентровано багато корисних речовин — органічні кислоти, вітамін РР, мінеральні речовини: калій, магній, кальцій, фосфор, залізо. А ще — кофеїн, завдяки якому каву відносять до тонізувальних речовин і використовують для зняття утоми. Чернігівська обласна газета "Біла хата" щотижня знайомить читачів з корисними рецептами. Отже, що і як лікує кава?
ПИТИ КАВУ — ЗМІЦНЮВАТИ ОРГАНІЗМ
Недарма кава по-арабськи означає «бути сильним», «активним», «міцним». На Сході вважали, що кава прискорює думку, веселить серце, допомагає проти мігрені, очних хвороб, від подагри, водянки й цинги. Наприкінці ХVІІ століття каву почали прописувати хворим як ліки. К. Лінней писав у своїй книзі про каву: «Напій цей сприяє шлунку у травленні їжі, нутрощі очищує, зігріває живіт».