ШКОЛЯР
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гость · Група "Гості"Вітаю Вас, Гость · RSS
Меню сайту
Категорії розділу
Здоров-Я [237]
ЦІКАВИНКИ [116]
ПРИРОДА І МИ [33]
МІСТО КОРЮКІВКА [7]
САЙТ [6]
Свята [22]
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 239
МИШКА-НОРУШКА
Календар
Архів записів
Друзі сайту
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz
  • Холминський Будинок творчості

    Рибинська ЗОШ І-ІІІст.

    Статистика
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    [ ХТО БУВ НА САЙТІ ]
     
    Головна » 2011 » Січень » 3 » Лісовий горіх. Що ж це за скарб?
    19.52.24
    Лісовий горіх. Що ж це за скарб?

    Лісовий горіх. Що ж це за скарб? 


    Відгадайте загадку. Дуже ошатні, тримаються частіше всього по три разом. Кожен з дружної трійці упакований в різьблений зелений келишок (з зрощених прилистки) і трохи визирає звідти, поблискуючи коричневим блискучим боком. Що це за лісова коштовність така?

    Ліщина звичайна ,

    або ліщина, лісовий горіх

    (укр.

    - ліщина звичайна)

    Corylus avellana L.

    Сімейство Лещіновие (Corylaceae)

    Крупний чагарник від двох до шести (дуже рідко до семи) метрів заввишки, з великими округлими або оберненояйцеподібні шорсткими на дотик листям, по краю нерівномірно зубчастими , а у верхівки звуженими у вістрі. Цвісти ліщина починає в березні і закінчує у квітні.

    Плід - кулястий або овальний горіх світло-коричневого або темно-коричневого забарвлення. Горіхи на пагонах зібрані компактно, по 2-5 штуки. Плодова листова обгортка (плюска) світло-зелена, бархатістоопушенная.
    ... ось вона , Лісова Коштовність! .. (гравюра ХІХ століття)


    Зустрічається цей чагарник майже по всій території Європи аж до Уралу, у тому числі на Балканах, у Криму та Скандинавії, а також у Малої Азії.

    У листах лісового горіха міститься пальмітинова кислота, сахароза, міріцітрозіл, ефірна олія. У корі, крім ефірного масла, - таніди (близько 10%), бетулін, лігноцеріловий спирт і флобафени. До складу ефірної олії входить, крім пальмітинової кислоти, парафін.

    У ядрі горіхів міститься майже 80% НЕВИСИХАЮЧІ жирного масла, що нагадує за своїми особливостями і складом оливкова, а за смаком - мигдальне. Крім того, в ядрах - більше 3-х% цукрів і до 16% (іноді до 18%) білків, вітаміни групи В, Е, каротин, токоферол, тіамін, з мікроелементів - залізо.

    Широко відоме використання різних частин ліщини звичайної при лікуванні шкірних захворювань, у тому числі екземи; листя і кора ліщини включається фітотерапевтом в протиалергічні збори. У народній ветеринарії пилок з квіток ліщини застосовували для лікування кишкових захворювань домашніх тварин.

    У болгарській народній медицині ліщина звичайна використовувалася трохи інакше. Грунтуючись на давніх традиціях, сучасна медицина Болгарії практикує лікування аденоми (гіпертрофії) передміхурової залози з використанням листя ліщини, а кора застосовується при лікуванні періфлебіта, капілярних геморагій, а також при розширених венах.

    В інших слов'янських країнах листя, заготовлені в травні, успішно використовувалися для лікування хвороб печінки, а розтерті з водою горіхи застосовувалися при сечокам'яної хвороби, кровохаркання, метеоризмі, бронхіті, лихоманки, а також як лактогенного кошти, якщо у годуючих матерів не вистачало молока. Масло горіхів використовувалося як глистогінний засоби (проти аскарид), при епілепсії, а для зміцнення коренів волосся масло рекомендувалося втирати в шкіру голови. Листову обгортку плодів (плюску) використовували при поносі, а зібрану навесні кору - при малярії.

    Подрібнені і змішані з яєчним жовтком плоди ппріменялі при опіках. Очищені плоди їли при "піску і каменях у нирках". Горіхи, перетерті з медом, добре допомагали при ревматизмі та анемії.

    Основне використання горіхів традиційно - як ласощі, в сирому вигляді. Втім, значна кількість горіхів використовується кондитерської промисловістю для виробництва халви (у тому числі макуха після віджимання масла), тортів, начинок, сурогату кави (напою, що нагадує кавовий), лікерів, різних сортів шоколаду та цукерок. На Кавказі тирсу ліщини використовують для освітлення оцту і вина.

    У порівнянні з іншими горіхами (з грецьким або кедровим - останній, звичайно ж, зовсім не горіх, це вже "хвойна історія") лісовий горіх можна довго зберігати - до чотирьох років. Ні один плід волоського горіха стільки не витримає - масло в ньому швидше прогоркает.

    Це правило поширюється і на кондитерські вироби - якщо в них є фундук, вони зберігаються значно довше.

    Завершуючи тему, варто сказати хоча б пару слів про найближчих родичах ліщини - ліщини деревоподібній, або ведмежому горісі (Corylus colurna L.), ліщини великої - вона ж фундук, або "Ломбардський горіх" (Corylus maxima Mill.), і ліщини понтійської (Corylus pontica C. Koch).

    Плоди всіх цих рослин використовуються в їжу, причому ліщина понтійська культивується майже виключно в Криму, будучи цілком звичайним рослиною в Аджарії та Малої Азії (під назвою "гераклійскій горіх" вона була введена стародавніми греками в культуру і прийняла участь у формуванні сортів "фундук" та "фурфулак").

    Ведмежий горіх являє собою досить велике (до 25 м) дерево з густою широкопірамідальною кроною. Крім розмірів, відрізняється від ліщини, перш за все, іншим "пристроєм" листовий обгортки (плюскі): вона розітнута на довгі вузькі, іноді серповидно-вигнуті частки; бархатиста, войлочноопушенная обгортка в кілька разів перевищує сплюснений з боків горіх.

    Фундук (вважається, що він введений в культуру стародавніми греками і отриманий в результаті схрещування ліщини звичайної і сортів дикого "ломбардській горіха") зустрічається у двох життєвих формах - або великого чагарнику, або невеликого дерева, причому молоді пагони звичайно червонувато-зелені, густо опушені.

    До речі, більше половини світової продукції горіха дає, як не дивно, Туреччина. Особливо відрізняються в цьому плані два "горіхових району" - Карасунд і колишній в середні віки православним царством Трапезунд.

    Цікаво, що певні труднощі доставляє ручне збирання горіхів. Тому в Італії додумалися застосовувати для цих цілей механізм, схожий на великий пилосос - горіховий "пилосос" прямо з землі засмоктує опале горіхи, відсіваючи сміття тим самим повітрям. Ну а у нас (і в Туреччині теж) як і раніше переважає ручна праця.

    Лещина понтійська - чагарник середніх розмірів (2-5 м), молоді пагони бурі, коричневі, вкриті чечевічкамі і оксамитовим опушуванням.

    Відрізняються за формою і плоди: у ліщини деревоподібній вони сплюснений з боків, у ліщини великої горіхи довгасто-яйцеподібні або циліндричні, і лише у понтійської найбільше схожі на плоди ліщини звичайної - горіхи кулясті, з опушуванням на верхівці.

    ... Сподіваюся, прогулянка в пошуках лісовий коштовності припала вам до смаку.

    Принаймні, тепер шоколад з горіхами Вам здасться цікавіше просто шоколаду! .. Хоча думка стоматолога може бути іншим.

    У статті використані фрагменти з книг "Новітній довідник лікарських рослин" (Ростов-на-Дону, видавництво "Фенікс") і "Сам собі травник, або Харчові рослини-цілителі" (Київ, видавництво "Зелений пес "). 




    Категорія: ПРИРОДА І МИ | Переглядів: 2807 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/1
    Всього коментарів: 0
    Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
    [ Реєстрація | Вхід ]
    Copyright MyCorp © 2024
    АВТОРИЗАЦІЯ
    Гость







    Группа:
    Гості

    Ми дуже раді, що ви до нас завітали.
    Якщо бажаєте, зареєструйтеся або авторизуйтеся!
    Логін:
    Пароль:
    Пошук
    Будьмо знайомі
    Наш кнопка
    Code
    <a href="//skolyar-kor.at.ua/"target=_blank><img src="http://i054.radikal.ru/1002/d7/056ee68a2035.bmp"border="0" title="Школяр" width=137 height=50></a>
    -->
    Міні-чат
    Інформація
    Корюківка 
    ХМАРКА ТЕГІВ
    ІНФОРМЕРИ
    [19.02.2010][ПРОГРАМИ]
    Аl-lradio (3)
    [04.03.2010][БІЗНЕС]
    ВЕСЕЛА ФЕРМА (2)
    Block title
                                                                             При копіюванні матеріалів сайту гіпер посилання skolyar-kor.at.ua ОБОВЯЗКОВО