ШКОЛЯР
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гость · Група "Гості"Вітаю Вас, Гость · RSS
Меню сайту
Категорії розділу
Здоров-Я [237]
ЦІКАВИНКИ [116]
ПРИРОДА І МИ [33]
МІСТО КОРЮКІВКА [7]
САЙТ [6]
Свята [22]
Наше опитування
Ви зареєстровані на цьому сайті ???
Всього відповідей: 205
МИШКА-НОРУШКА
Календар
Архів записів
Друзі сайту
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz
  • Холминський Будинок творчості

    Рибинська ЗОШ І-ІІІст.

    Статистика
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    [ ХТО БУВ НА САЙТІ ]
     
    Головна » 2010 » Квітень » 8 » Овочі з теплиці: страшно чи корисно?
    21.57.41
    Овочі з теплиці: страшно чи корисно?

                                           Овочі з теплиці: страшно чи корисно?

     

    Купуючи овочі, вирощені в теплицях, саме цим питанням і переймається більшість покупців — чи можна їх безбоязно їсти, чи в них усе-таки завищений вміст нітратів? Адже як за смаком, так і за зовнішнім виглядом помідори та огірки, що вирощені в спеціальних умовах на гідропоні, в який додають поживні речовини хімічного походження, справді відрізняються від ґрунтових.

    НЕДОЛІКИ ТЕПЛИЧНИХ ОВОЧІВ

    Як стверджують науковці-аграрії, тепличні овочі на 20—30 відсотків бідніші на вітаміни, а нітратів містять більше. Адже їм під час росту бракує сонячного світла. Саме воно допомагає перетворювати нітрати, що надходять у рослину, в білки та інші сполуки. Особливо перевищеним вмістом нітратів «грішать» імпортні овочі, здебільшого імпортовані з Туреччини та Іспанії, а вони взимку та на початку весни становлять понад 90 відсотків ринку. Адже в багатьох європейських країнах, хоч як це дивно, вміст нітратів у городині, окрім петрушки та кропу, не регламентують, а відтак — їх кількість не перевіряють.

    Окрім того, огірки та помідори за кордоном вирощують невеликі підприємства. Їм для запилення городини задорого використовувати комах. Тож вони застосовують хімічні препарати-стимулятори для запилення, що додатково хімічно навантажують овочі, а відтак і організм тих, хто їх споживає. Така продукція містить і мало вітамінів. Олександр Цизь, доцент кафедри закритого ґрунту Національного університету біоресурсів і природокористування, пояснює це тим, що гібриди, які зараз масово вирощують, можуть зберігатися дуже довгий час. Скажімо, помідори — понад два місяці. Але лише протягом перших 7—10 днів за вмістом вітамінів їх можна назвати повноцінною продукцією. У подальшому значна частина вітамінів втрачається — цукри перетворюються на крохмаль. Саме тривалий термін зберігання і призводить до того, що помідори мають крохмалисту консистенцію.
    Науковці вважають: їсти тепличні овочі, попри наведені вище факти, можна. Головне — знати норму. Її, до речі, можете вирахувати самі. Так, гранично допустимий ліміт нітратів у тепличних помідорах, перці, та баклажанах — триста міліграмів на кілограм, в огірках — чотириста, у капусті — дев’ятсот. А дорослим людям на добу можна споживати городину, що містить не більше трьохсот міліграмів нітратів. Але це гранично допустимі норми. Насправді ж, нітратів в овочах, особливо вирощених в Україні, значно менше. Згідно з перевірками, у наших помідорах — це 50—70 міліграмів на кілограм. Та визначити за виглядом, чи овоч переобтяжений нітратами, не можливо. Під час купівлі можна покладатися лише на сертифікат на продукцію, де має бути вказаний вміст усіх шкідливих мікроелементів, зокрема і нітратів. І вже згідно з цим документом, покладаючись на дані аналізів, чітко знатимете, скільки варто з’їсти тих чи тих тепличних овочів, щоб не зашкодити собі.

    Пам’ятайте про ризик: якщо не втримаєтеся і з’їсте забагато ранніх плодів, можете стати жертвою отруєння від передозування нітратів. Його перші ознаки — нудота, запаморочення, слабкість, що настають здебільшого за годину після прийому їжі. Тоді слід, не зволікаючи, звернутися до лікаря.

    ЯК ЗМЕНШИТИ КІЛЬКІСТЬ НІТРАТІВ У ОВОЧАХ?

    Спожити менше нітратів можна, якщо знаєте головні правила — в яких частинах овочу вони максимально накопичуються, отож їх не вживатимете. Так, у капусті — це зовнішні листки і качан, в огірках та кабачках — частина біля плодоніжки та в шкірці, в зелені — у стеблах. Тому перед споживанням огірки обріжте, з капусти зніміть верхнє листя та в жодному разі не гризіть качан.

    Також нітрати можна, так би мовити, «вимити». Для цього слід на дві години занурити овочі у воду, куди, щоб отримати повніший ефект, додайте аскорбінової кислоти, і вміст нітратів значно зменшиться. Та найнадійнішим способом все ж лишається термічна обробка. Так, під час відварювання овочів значна частина нітратів переходить у відвар у перші 15—20 хвилин, тому його обов’язково слід зливати.

    А тим, хто по-справжньому «зголоднів» за свіжими овочами, науковці дають ще кілька порад. Перша — купуйте вітчизняні овочі. Адже в наших теплицях, як запевняють, жорстко дотримуються всіх стандартів під час їхнього вирощування та й порівняно з імпортними в них значно нижчий вміст нітратів. До речі, перші вітчизняні овочі вже є на ринку — огірки з початку, а помідори з середини березня.
    Порада друга — протягом березня-початку квітня і на них не слід налягати, особливо дітям. Пам’ятайте: перший ворог нітратів — світло, якого поки не багато. Тож коли дні стануть справді довгими і сонячними, пропорційно їм в овочах зменшиться і вміст цього хімікату. Уже з середини квітня їх можна сміливо їсти — весняне сонце зробить овочі не тільки кориснішими і багатшими на вітаміни, а й дешевшими.


    Категорія: Здоров-Я | Переглядів: 1218 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
    Всього коментарів: 0
    Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
    [ Реєстрація | Вхід ]
    Copyright MyCorp © 2024
    АВТОРИЗАЦІЯ
    Гость







    Группа:
    Гості

    Ми дуже раді, що ви до нас завітали.
    Якщо бажаєте, зареєструйтеся або авторизуйтеся!
    Логін:
    Пароль:
    Пошук
    Будьмо знайомі
    Наш кнопка
    Code
    <a href="//skolyar-kor.at.ua/"target=_blank><img src="http://i054.radikal.ru/1002/d7/056ee68a2035.bmp"border="0" title="Школяр" width=137 height=50></a>
    -->
    Міні-чат
    Інформація
    Корюківка 
    ХМАРКА ТЕГІВ
    ІНФОРМЕРИ
    [19.02.2010][ПРОГРАМИ]
    Аl-lradio (3)
    [04.03.2010][БІЗНЕС]
    ВЕСЕЛА ФЕРМА (2)
    Block title
                                                                             При копіюванні матеріалів сайту гіпер посилання skolyar-kor.at.ua ОБОВЯЗКОВО