ШКОЛЯР
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гость · Група "Гості"Вітаю Вас, Гость · RSS
Меню сайту
Категорії розділу
Здоров-Я [237]
ЦІКАВИНКИ [116]
ПРИРОДА І МИ [33]
МІСТО КОРЮКІВКА [7]
САЙТ [6]
Свята [22]
Наше опитування
Ви зареєстровані на цьому сайті ???
Всього відповідей: 205
МИШКА-НОРУШКА
Календар
Архів записів
Друзі сайту
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz
  • Холминський Будинок творчості

    Рибинська ЗОШ І-ІІІст.

    Статистика
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    [ ХТО БУВ НА САЙТІ ]
     
    Головна » 2010 » Червень » 2 » САЛО - Український національний продукт в історії та культурі людства
    00.53.44
    САЛО - Український національний продукт в історії та культурі людства

                                        САЛО  -    Український національний продукт                                                       в історії та культурі людства  

     

    Про сало вже написано багато. I це зручно: можемо не зупинятися на тому, що «сало мiстить арахiдонову кислоту, яка є однiєю з незамiнних жирних кислот. У результатi бiологiчна активнiсть сала в 5 разiв вища, нiж у вершкового масла».

    Знову ж таки, можна вже не нагадувати, що «якщо вас чекає вечiрка з неабиякими дозами алкоголю, з’їжте скибочку сала. Справа в тому, що жир огортає шлунок i запобiгає всмоктуванню алкоголю».

    Тому ми можемо вiдразу перейти до загальнокультурних iсторичних вiдомостей. Попри всi твердження, справжньою батькiвщиною сала є зовсiм не Україна, i навiть не Росiя. Батькiвщиною сала правильнiше вважати… Iталiю. Саме там три тисячi рокiв тому з’явилася iдея використовувати свинячий жир як дешеву i калорiйну їжу для рабiв, якi працювали на мармурових каменоломнях. А уявiть, скiльки цим iталiйцям треба було того мармуру наламати на статуї, палаци i колонади! Так почався внесок сала до свiтової культури.

    Римляни називали його «лярдо». У нашi часи теж є таке слово, але воно означає вже не сало, а те, що ми називаємо смальцем. Iталiйцi як народ, гордий своєю високою культурою, не їли сало просто так, а шпигували його всiлякими спецiями, такими як розмарин, перець, анiс, часник. Тому незабаром i патрицiї розсмакували, що страву таку i самим не грiх скуштувати.

    Не минуло i тисячi рокiв, як сало визнали i в Iспанiї. Хамон – у перекладi з iспанської – шинка, окорок. Хамон практично не мiстить холестерину i з тих самих пiр залишається улюбленим м’ясним продуктом в Iспанiї. Вважається, що Колумб змiг дiстатися до Америки завдяки тому, що серед припасiв у нього було багато окорокiв i сала, яке може зберiгатися до пiвроку, мiстить багато калорiй, причому цi калорiї довготривалi – сили та енергiя у того, хто поїв сала (у мiру!), вiдновлюються надовго, калорiйнiсть продукту складає 770 ккал на 100 г. А то на однiй рибi матроси б у Колумба озвiрiли дуже швидко...

    Так сало внесло свiй неоцiненнй внесок i до свiтової iсторiї – адже не вiдкрив би Колумб Америки без сала, i не було б у нас помiдорiв, а без помiдорiв борщу не звариш, а без борщу – яка ж це взагалi культура?!

    Люди Середньовiччя їли сало у великих кiлькостях. Сам святий Бенедикт, засновник ордена бенедиктинцiв, дозволив ченцям їсти сало. Монахи казали, що «сало i свиня так само пов’язанi один з одним, як виноградна лоза i вино». Сало не лише їли – в Середньовiччi з нього виготовляли свiчки. Пахли вони не дуже, коптили, але свiтили. Тiльки треба було стежити, щоб сальнi свiчки щури не зжерли, вони теж не дурнi i дуже поважають цей продукт. При свiчках ченцi переписували книги – так у темрявi Середньовiччя сало допомогло зберегти свiтло культури i передати його нам.

    А знаменита англiйська яєчня з беконом? Бекон – це вам що? Воно саме. Англiйцi ж – народ здоровий, розсудливий i вчений, i про своє здоров’я пiклується добре. Ось так корисно i приємно поснiдавши, англiйцi пiдкорювали моря, розвивали капiталiзм, винаходили паровi машини i вiдкривали теорiю еволюцiї.

    Отже смiливо махнемо рукою на мiфи про шкiдливiсть сала, у нашому доволi прохолодному клiматi воно у розумних кiлькостях абсолютно необхiдне. Не кажучи про те, що для справжнього українського червоного борщу обов’язково потрiбнi шкварки, iнакше це не борщ, а дiєтичний макет нашої нацiональної страви. Чи не тому сало так прижилося саме у нашiй культурi i традицiях i здобуло великої шани.

    I, нарештi, останнє. Про мiсце сала у свiтовiй культурi. В нашi днi згадка про цей продукт просто незамiнна в естрадних скетчах i мiнiатюрах на українську тематику. Погодьтеся, якби не українське сало – росiйськi гумористи залишилися би без роботи.


    Категорія: ЦІКАВИНКИ | Переглядів: 1670 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
    Всього коментарів: 0
    Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
    [ Реєстрація | Вхід ]
    Copyright MyCorp © 2024
    АВТОРИЗАЦІЯ
    Гость







    Группа:
    Гості

    Ми дуже раді, що ви до нас завітали.
    Якщо бажаєте, зареєструйтеся або авторизуйтеся!
    Логін:
    Пароль:
    Пошук
    Будьмо знайомі
    Наш кнопка
    Code
    <a href="//skolyar-kor.at.ua/"target=_blank><img src="http://i054.radikal.ru/1002/d7/056ee68a2035.bmp"border="0" title="Школяр" width=137 height=50></a>
    -->
    Міні-чат
    Інформація
    Корюківка 
    ХМАРКА ТЕГІВ
    ІНФОРМЕРИ
    [19.02.2010][ПРОГРАМИ]
    Аl-lradio (3)
    [04.03.2010][БІЗНЕС]
    ВЕСЕЛА ФЕРМА (2)
    Block title
                                                                             При копіюванні матеріалів сайту гіпер посилання skolyar-kor.at.ua ОБОВЯЗКОВО