ШКОЛЯР
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гость · Група "Гості"Вітаю Вас, Гость · RSS
Меню сайту
Категорії розділу
Здоров-Я [237]
ЦІКАВИНКИ [116]
ПРИРОДА І МИ [33]
МІСТО КОРЮКІВКА [7]
САЙТ [6]
Свята [22]
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 239
МИШКА-НОРУШКА
Календар
Архів записів
Друзі сайту
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz
  • Холминський Будинок творчості

    Рибинська ЗОШ І-ІІІст.

    Статистика
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    [ ХТО БУВ НА САЙТІ ]
     
    Головна » 2010 » Лютий » 26 » ЩО ЛІКУЄ КАВА
    00.01.15
    ЩО ЛІКУЄ КАВА

    Кава сьогодні широко відома насамперед як ароматний напій, що бадьорить. Але її використовують не тільки в харчуванні людини, а й із лікувальною метою. Навіть у боротьбі із серйозними захворюваннями. Адже в зернах кави сконцентровано багато корисних речовин — органічні кислоти, вітамін РР, мінеральні речовини: калій, магній, кальцій, фосфор, залізо. А ще — кофеїн, завдяки якому каву відносять до тонізувальних речовин і використовують для зняття утоми. Чернігівська обласна газета "Біла хата" щотижня знайомить читачів з корисними рецептами. Отже, що і як лікує кава? 

    ПИТИ КАВУ — ЗМІЦНЮВАТИ ОРГАНІЗМ

    Недарма кава по-арабськи означає «бути сильним», «активним», «міцним». На Сході вважали, що кава прискорює думку, веселить серце, допомагає проти мігрені, очних хвороб, від подагри, водянки й цинги. Наприкінці ХVІІ століття каву почали прописувати хворим як ліки. К. Лінней писав у своїй книзі про каву: «Напій цей сприяє шлунку у травленні їжі, нутрощі очищує, зігріває живіт».

    Сучасні експериментальні й клінічні дослідження підтвердили, що тонізувальна, підбадьорлива дія кавового напою пов’язана насамперед із кофеїном, що справляє стимулювальний ефект на центральну нервову систему. Особливо відчутно проявляється його дія на кору головного мозку. У дозах 100—300 мг, що відповідають одній-двом чашкам кави, кофеїн викликає більш швидкі й чіткі асоціації, усуває почуття втоми й сонливості, сприяє поліпшенню розумової діяльності. Аналіз дії кофеїну на організм, проведений за методом умовних рефлексів у лабораторії І.П. Павлова, показав, що кофеїн посилює ці процеси в корі великих півкуль головного мозку, від яких залежить його працездатність. Активізуючи клітини кори головного мозку, кофеїн сприяє більш швидкому створенню нових умовних рефлексів, поліпшує умовно-рефлекторну діяльність у цілому, справді підвищує працездатність, створює у багатьох людей гарний настрій, викликає почуття бадьорості. Сприятливий вплив кофеїну на інтелектуальну діяльність людини є досить вагомою якістю кави.

    ПИТИ ЧИ НЕ ПИТИ: ПІДКАЖЕ ГРУПА КРОВІ

    Однак у своїх роботах І.П. Павлов показав, що дія кофеїну на організм значною мірою залежить не тільки від дози, але й від характеру реакції нервової системи певної людини. Людям, що легко збуджуються, не рекомендують споживати каву. До таких належать Овни та Леви за знаком зодіаку.

    Американський учений Пітер Д’Адамо багато років розробляв теорію харчування, засновану на здатності певних речовин з окремих продуктів бути аглютинювальними сполуками для людей з різними групами крові. З огляду на цю теорію, людям І групи крові потрібно уникати вживання кави (і чорного чаю). Усі різновиди смаженої кави, у тому числі й кава без кофеїну, збільшують у них вироблення гастрину, що подразнює слизову оболонку шлунка.
    Людям ІІ групи крові потрібно обмежити вживання кави (не більше однієї чашки протягом шести годин). Велика кількість кофеїну зумовлює підвищення рівня катехоламінів, які в цієї групи людей і без того виробляються легко. Крім того, надлишок кофеїну підвищує рівень кортизолу, що сприяє нагромадженню жиру й зниженню активної м’язової маси.

    Кава (в дуже помірних кількостях) корисна для здорових людей з ІІ групою крові, тому що підвищує кислотність шлункового соку, а в них цей показник часто знижений. Але якщо людина страждає від хронічної печії, уживати каву не треба. На людей ІІІ групи крові кава (звичайна і без кофеїну) діє нейтрально. Власникам ІV групи крові вживання кави (звичайної та без кофеїну) варто уникати.

    СЕРДЕЧНИКИ «ДРУЖАТЬ» З КАВОЮ

    Якщо є порушення серцевого ритму, варто обмежити вживання кави двома чашками на день, оскільки кількість кофеїну, що міститься в них, не збільшує частоту й інтенсивність аритмій у звичайних людей і серцевих хворих. Гарвардський учений Т. Грейбойс давав піддослідним з небезпечною для життя шлуночковою екстрасистолією таблетки кофеїну, рівноцінні за дією двом чашкам кави. Їх саджали щогодини на 5 хвилин за педальний тренажер. Ритм серця в них не змінювався залежно від того, приймали вони таблетки кофеїну чи плацебо. Було зроблено висновок, що категорично забороняти вживання кофеїну тим, хто страждає від на стенокардії, не має сенсу (допускається 1—2 чашки кави на день). З іншого боку, перевищення цієї дози може загострити хворобу. Так, встановлено, що кількість кофеїну, яка сконцентрована в 2,5 чашки кави, сприяє розвитку шлуночкової екстрасистолії у кофеїночутливих осіб.

    ДОРОСЛИМ — КОРИСНО, ДІТЯМ — ШКІДЛИВО

    Уживання кави як напою дітям протипоказано, тому що може спричинити в них стан тривоги й нервозності. Оскільки кофеїн з натуральної кави частково проникає в грудне молоко, особливо в нічний час, їм не можна пити міцну каву. А то немовлята стають неспокійними, у них з’являються безсоння й лихоманка, також можуть бути судоми. Слід знати, що поєднання кави з алкоголем підсилює токсичну дію алкоголю й може бути причиною викиднів, передчасних пологів, різних патологій у вагітних. Відомо, що навіть помірні дози алкоголю, особливо прийняті разом з кавою в перші 12 тижнів вагітності, у 74% випадків призводили до народження дітей із серйозними відхиленнями.

    КОЛИ КАВА МОЖЕ БУТИ НЕБЕЗПЕЧНОЮ

    У разі споживання кави ввечері й у пізні години, передозування може розвинути безсоння. Надмірне споживання кави — небезпечне. Воно підсилює збудливість організму, іноді зумовлює головний біль, навіть напади страху, запаморочення. Не слід уживати каву, й маючи деякі захворювання. Наприклад, за жовчнокам’яної хвороби, хронічних серцевих захворювань, що супроводжуються прискоренням серцебиття й порушенням діяльності серця, високого тиску крові, вираженого атеросклерозу, базедової хвороби, гіперацидного гастриту, печії, виразкової хвороби, неврозу. Виявилося, що кава також впливає на роботу деяких залоз внутрішньої секреції. Наприклад, вона підвищує засвоюваність цукру й пригнічує вироблення гормонів щитоподібної залози. Тому людям зі схильністю до діабету й порушеннями з боку щитоподібної залози варто проконсультуватися зі своїм лікарем, скільки і як можна вживати кави.

    Варто врахувати, що під час глинолікування не можна пити глину з кавою. Збудлива дія кави знижується в разі змішування її з молоком. Білки молока зв’язують кофеїн і в такий спосіб сповільнюють і зменшують його засвоєння. Однак кава з молоком може іноді спричинити хронічні шкірні захворювання.

    КАВОВІ РЕЦЕПТИ ПРОТИ РІЗНИХ ХВОРОБ

    Є багато рецептів, де використовують каву як компонент лікарського засобу.

    Кава проти закрепів. У разі закрепу використовують настій кави (1 чайну ложку кавового порошку на 1/2 склянки окропу, заварюють як чай), який п’ють тільки теплим вранці і 1—2 рази протягом дня. Цей рецепт німецькі аптекарі пропонували ще в часи Петра I як засіб, що прекрасно впливає на перистальтику кишечнику.

    Кавові клізми для лікування внутрішніх органів. 2 столові ложки зелених підсушених зерен кави розмолоти в кавомолці, залити 0,5 л киплячої води й недовго потримати на слабкому вогні до закипання, як звичайну каву. Дати настоятися 15—20 хв, злити без осаду. Додати ще 1,5 л перевареної води. Цей екстракт використовувати для клізми. Звичайно її ставлять увечері перед сном після попереднього очищення кишечнику.
    Ця клізма корисна в разі геморою, захворювань травного тракту, печінки, підшлункової залози, цукрового діабету, а також за різних злоякісних новоутворень. Не рекомендують використовувати кавову клізму в разі захворювання нирок.
    Кавовий напій проти застуди. Щоб зігрітися в холодну вологу погоду й заспокоїти застудний кашель, можна заварити міцну каву, а в окремій посудині змішати жовток яйця із цукром і чайною ложкою рому (коньяку). У цю суміш влити чашку гарячої кави, добре розмішати й випити. Цей напій протипоказаний серцевим хворим і гіпертонікам.
    Кавова суміш проти бронхіальної астми. 250 г меленої кави ретельно розмішати з 0,5 кг меду. Приймати потроху перед їдою 20 днів, якщо буде поліпшення, зробити ще одну порцію.
    Швидкий засіб проти отруєння. Як засіб, що викликає блювання, рекомендується випити чашку гарячої кави із сіллю замість цукру.
    Кавова профілактика сп’яніння. До засобів народної медицини, що запобігають сп’янінню й знижують дію алкоголю на організм, відносять каву та чай. Перед очікуваним бенкетом, щоб не сп’яніти, рекомендують випити чашку добре завареного чорного або зеленого чаю з м’ятою, чорної кави або чаю з лимоном (і кава, і чай нейтралізують алкоголь). Після бенкету цю процедуру можна повторити. Сп’яніння (легке) швидко минає.
    Харчування для зачаття. У літературі запропоновано режим харчування, що поряд із фізіологічними методами допоможе з імовірністю до 80% обрати стать майбутньої дитини. Так, у списку продуктів, що сприяють зачаттю дівчинки, рекомендується дуже слабка кава один раз на день (міцна кава, як і чай небажані), а зачаттю хлопчика — кава (як і чай) сприятливіша.
    Порошок для ясен. У разі гінгівіту, запалення ясен потрібно обвуглити кавові зерна, розтерти на порошок і 1 частину змішати з 2 частинами цукрової пудри. За допомогою м’якої зовсім сухої зубної щітки масажувати ясна цією сумішшю 3 рази на день, полощучи рот розведеною настоянкою арніки (1 столову ложку аптечного препарату на 150 мл води).

    Кавова гуща проти грибка. У разі грибкових захворювань нігтів потрібно кілька разів на день потримати пальці рук або ніг у кавовій гущі міцної меленої кави. Роблять цю процедуру до одужання.
    Напій, що відновлює сили. У разі обмороження, непритомності (раптова короткочасна втрата свідомості) після надання потерпілому першої допомоги дають гарячу каву (або чай), що сприяє швидшому відновленню нормального стану. Навіть запах кави стимулює й тонізує.

    Зерна проти отрут. У разі отруєння отруйними рослинами (блекота, дурман, беладона) або чадним газом взяти 1 кавову ложку підсмажених і змелених насінин кавового дерева й з’їсти їх, не запиваючи нічим. Прийняти з інтервалом 30 хв чотири такі дози.

    Засіб від неприємного запаху з рота. Кавові зерна під час розжовування допомагають позбутися запаху часнику або цибулі.

    Суміш, помічна за клімаксу. У разі низького тиску в клімактеричний період присмажити й змолоти 50 г кавових зерен, змішати з 0,5 кг меду, додати сік одного лимона, все ретельно розмішати. Приймати по 1 чайній ложці через 2 години після їди.
    Категорія: Здоров-Я | Переглядів: 4574 | Додав: Admin | Теги: Здоров-Я | Рейтинг: 0.0/0
    Всього коментарів: 0
    Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
    [ Реєстрація | Вхід ]
    Copyright MyCorp © 2024
    АВТОРИЗАЦІЯ
    Гость







    Группа:
    Гості

    Ми дуже раді, що ви до нас завітали.
    Якщо бажаєте, зареєструйтеся або авторизуйтеся!
    Логін:
    Пароль:
    Пошук
    Будьмо знайомі
    Наш кнопка
    Code
    <a href="//skolyar-kor.at.ua/"target=_blank><img src="http://i054.radikal.ru/1002/d7/056ee68a2035.bmp"border="0" title="Школяр" width=137 height=50></a>
    -->
    Міні-чат
    Інформація
    Корюківка 
    ХМАРКА ТЕГІВ
    ІНФОРМЕРИ
    [19.02.2010][ПРОГРАМИ]
    Аl-lradio (3)
    [04.03.2010][БІЗНЕС]
    ВЕСЕЛА ФЕРМА (2)
    Block title
                                                                             При копіюванні матеріалів сайту гіпер посилання skolyar-kor.at.ua ОБОВЯЗКОВО