ШКОЛЯР
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гость · Група "Гості"Вітаю Вас, Гость · RSS
Меню сайту
Категорії розділу
Здоров-Я [237]
ЦІКАВИНКИ [116]
ПРИРОДА І МИ [33]
МІСТО КОРЮКІВКА [7]
САЙТ [6]
Свята [22]
Наше опитування
Ви зареєстровані на цьому сайті ???
Всього відповідей: 205
МИШКА-НОРУШКА
Календар
Архів записів
Друзі сайту
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz
  • Холминський Будинок творчості

    Рибинська ЗОШ І-ІІІст.

    Статистика
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    [ ХТО БУВ НА САЙТІ ]
     
    Головна » 2010 » Лютий » 6 » Зустрічаємо Масляну !
    21.05.44
    Зустрічаємо Масляну !
    В Україні останній тиждень м'ясниць носив кілька назв – Масляна, Сиропустний тиждень, Пущення, Загальниця, Ніжкові заговини, Колодій . Масляна символізує проводи зими та зустріч із весною.
    Це свято не закріплене за певним днем на календарі, воно відзначається протягом останнього тижня перед Великим постом. Цього року початок Масляної припадає на 8 лютого, а закінчується у неділю 14 лютого.

    Основою обрядовою стравою Масляної (Масниці, Масляниці) були вареники з сиром, які вживалися з маслом чи сметаною. Виготовляли також гречані млинці, заправлені смальцем. Ними частували протягом усього тижня.                                              Загалом Масляна вважалася жіночим святом, хоч участь у ньому могли брати і чоловіки. 

    Але найцікавіше відзначали останній день Масляної – Сиропустну НЕДІЛЮ, Чорну неділю, Масне пущення. У різних регіонах були свої обряди й дійства. На Полтавщині, наприклад, у неділю сусіди й родичі обходили одне одного й просили прощення за образи. Вважалося, що саме в цей день має відбутися страшний суд, а тому годилося помиритися з тими, хто на цьому світі. Відтак, завітавши зранку до сусіда чи родича, пропонували таку мирову:

    – Прости мені, – низько вклонившись, звертався сусід до сусіда.
    – Бог простить, – відказував господар чи господиня.

    У такий спосіб народна звичаєва структура сприяла полагодженню різноманітних конфліктів між людьми, як кажуть зараз, розряджала стресогенну атмосферу, котра в повсякденному житті не була рідкістю. Недарма мудре народне прислів'я стверджувало: "Не вічно носити камінь за пазухою".
    Головна страва на Масляну — млинці зі сметаною, вареники із сиром, гречані млинці на смальці та інша обрядова їжа. 
    Ті українці, які ретельно дотримуються всіх звичаїв, протягом усього тижня, кожного дня, варять вареники. 
    За народними легендами, можна побачити справжню відьму, якщо в неділю на Масляну взяти з останнього вареника сир, зав'язати в марлю або щось інше, покласти в рот і так тримати до ранку. Зранку ж треба піти до церкви й вистояти всю службу, жодного разу не поворухнувшись. Потім слід сховати сир і зберігати його до Великодня. А вже на Великдень треба бути дуже уважним: стати на паперті й дивитися, яка жінка підійде привітатися — оце ж і є відьма! Але не можна забувати, що до подібних історій слід ставитися певною мірою скептично.
    Якщо ви змогли втримати в роті вищезгаданий сир із вареника, то у вас шанс побачити ще й домовика, а не лише відьму. Для цього, виконавши решту умов, пов'язаних із сиром, на Великдень треба вилізти на хату й там побачити домовика.
    Останній день Масляної — Прощена неділя. Це суто християнський обряд, за яким не можна постувати з гріхами на душі. Першими просять одне в одного пробачення священик і парафіяни одразу після вечірньої служби.   За старих часів люди були переконані, що саме недільного вечора відбуватиметься Страшний суд, тож цього дня дуже побожні люди намагалися якнайрідше виходити з дому, пригадували власні гріхи й у жодному разі не вживали алкогольних напоїв.
    Після останньої скоромної вечері кожен член родини бере зварене натвердо яйце, об лоба розбиває його. Розбивши таким чином яйце, треба дуже швидко переступити через поріг і вже за порогом з'їсти яйце. А робиться це для того, щоб суворий піст так само швидко минув, як людина через поріг переступила.

    Загалом побожним людям цей тиждень дає можливість досхочу попоїсти напередодні суворого посту, а іншим — порозважатися досхочу.

                                                               РЕЦЕПТИ ПРИГОТУВАННЯ МЛИНЦІВ  

    Простий, звичайний рецепт приготування тонких млинчиків на молоці і кефірі.                                                               
    Вам будуть потрібні: 3 яйця, 1,5 склянки молока і 1,5 склянки кефіру (або ряжанки); 3 столових ложки цукру, 2 склянки борошна, сіль, сода, оцет; вершкове масло або рафінована рослинна олія. 
    Рецепт - самий простий і швидкий. Розбиваємо в каструльку 3 яйця, збиваємо їх з трьома столовими ложками цукру, потім вливаємо в яєчно-цукрову суміш 1,5 склянки молока і 1,5 склянки кефіру (або ряжанки). Беремо третину або половину чайної ложечки соди, і над каструлею гасимо її невеликою кількістю оцету. 
    Перемішуємо всю нашу рідину, поступово додаємо тільки що просіяне борошно так, щоб воно набуло консистенцію, як у       рідкої сметани , потім ретельно розмішуємо всі грудочки, трохи збиваємо тісто, і додаємо прямо в тісто 1-2 чайні ложки рослинної рафінованої олії. Після чого треба випікати млинці на сковороді на вершковому маслі або олії.  Начинка: сир, яблука  або інша за  бажанням. І поїдати так, щоб аж за вухами тріщало!

    Млинці дріжджові царські                                                                                                                                                    


    Вам будуть потрібні: борошно - 3 склянки; молоко - 3.5 склянки; дріжджі свіжі - 25г (сухі - 2-3 ч. л); яєць - 3 шт.; Вершкове масло - 100г, сіль і цукор - на смак; збиті вершки -- 150г
    Поставити опару з теплого молока, 1.5 склянок просіяної борошна і  розкришених свіжих дріжджів. Коли опара підніметься, додати 3 збиті жовтки, розтертих до білого кольору з вершковим маслом. Все добре розмішати. 
    Поступово всипати, що залишилося, борошно, сіль, цукор, ще раз розмішати і поставити в тепле місце на 45 хвилин. Можна поставити посуд з тістом у велику каструлю або миску з теплою, майже гарячою водою. Коли тісто добре підніметься, збиті білки з'єднати  зі  збитими вершками. Ввести цю суміш в тісто, обережно перемішуючи зверху вниз, і через 10-15 хвилин, давши трохи піднятися, спекти пишні млинці.  Подавати гарячими зі сметаною або медом. 

                                                                          Приємного вам апетиту!

    Категорія: Свята | Переглядів: 1714 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
    Всього коментарів: 0
    Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
    [ Реєстрація | Вхід ]
    Copyright MyCorp © 2024
    АВТОРИЗАЦІЯ
    Гость







    Группа:
    Гості

    Ми дуже раді, що ви до нас завітали.
    Якщо бажаєте, зареєструйтеся або авторизуйтеся!
    Логін:
    Пароль:
    Пошук
    Будьмо знайомі
    Наш кнопка
    Code
    <a href="//skolyar-kor.at.ua/"target=_blank><img src="http://i054.radikal.ru/1002/d7/056ee68a2035.bmp"border="0" title="Школяр" width=137 height=50></a>
    -->
    Міні-чат
    Інформація
    Корюківка 
    ХМАРКА ТЕГІВ
    ІНФОРМЕРИ
    [19.02.2010][ПРОГРАМИ]
    Аl-lradio (3)
    [04.03.2010][БІЗНЕС]
    ВЕСЕЛА ФЕРМА (2)
    Block title
                                                                             При копіюванні матеріалів сайту гіпер посилання skolyar-kor.at.ua ОБОВЯЗКОВО