ШКОЛЯР
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гость · Група "Гості"Вітаю Вас, Гость · RSS
Меню сайту
Категорії розділу
Здоров-Я [237]
ЦІКАВИНКИ [116]
ПРИРОДА І МИ [33]
МІСТО КОРЮКІВКА [7]
САЙТ [6]
Свята [22]
Наше опитування
Ви зареєстровані на цьому сайті ???
Всього відповідей: 205
МИШКА-НОРУШКА
Календар
Архів записів
Друзі сайту
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz
  • Холминський Будинок творчості

    Рибинська ЗОШ І-ІІІст.

    Статистика
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    [ ХТО БУВ НА САЙТІ ]
     
    Головна » 2010 » Серпень » 20 » Діабетик може осліпнути і втратити ноги
    01.55.26
    Діабетик може осліпнути і втратити ноги

                                           Діабетик може осліпнути

                                           і втратити ноги



    У кабінеті Школи самоконтролю цукрового діабету сидять зо 20 людей. Вони босі. Лікар дає кожному сторінку з газети, яку треба зіжмакати і розрівняти. Повторити кілька разів. Так діабетики вчаться убезпечити себе від ампутації кінцівок.

    Така школа — єдина в Україні. 13 років працює при санаторії ”Березовий гай” у Миргороді на Полтавщині. Курс навчання складається із двох занять зі здорового харчування та п’яти лекцій про діабет, про інсуліни й таблетки, про ускладнення, які з’являються через ”стрибки” рівня цукру в крові. Від них у дрібні судини перестає повноцінно надходити кров. Діабетик найбільше ризикує осліпнути, втратити ноги й нирки.

    12-річна Юлія Гостініна з Луганська п’ять років хворіє на цукровий діабет першого типу. Робить ін’єкції тричі на день. Показник цукру в крові в нормі — не перевищує шести одиниць. Дівчина не має діабетичних ускладнень. Уперше до Миргорода приїхала через два місяці після виявлення недуги. Цього року відпочивали всьоме.


    Будь-яка подряпина може перерости у виразку, що не заживає




    — Большинство врачей мало знают о лечении диабета. Единственный совет — строгая диета, — каже 36-річна Вікторія Гостініна, мати Юлі. — В школе диабета мы узнали, как регулировать количество еды, физических нагрузок и инсулина. У нас эта система работает. Юля может кушать все, что хочет, — конфету, сырок в шоколаде, йогурт. И анализы отличные.

    Щоб із діабетом почуватися добре, треба мати нормальний рівень цукру в крові. Цей показник змінюється в організмі що 5 хв. Залежить від того, що людина їсть, скільки приймає ліків і наскільки інтенсивно рухається.

    — Кожен діабетик повинен уміти сам собі зробити аналіз крові на глюкометрі. Має знати, що чутливість ніг знижується і рани загоюються погано. Тому будь-яка подряпина може перерости у виразку, що не заживає. Ноги не можна мити в гарячій воді, — говорить керівник Школи діабету Валентина Денисенко, 50 років. — Головна наша заслуга — цілодобовий моніторинг цукру. У підшкірну тканину хворого прикріпляємо прилад — монітор, із яким можна ходити до восьми діб, доки не розрядиться. Монітор робить аналіз крові кожні 5 хвилин. Це обстеження дозволяє побачити, як реагує організм на їжу, де треба скоригувати дозу інсуліну, які показники крові вночі.

    Гіпоглікемія — низький рівень цукру. За показника нижче 3,3 людина може знепритомніти. Дуже хоче їсти, пітніє, з’являється тремтіння в руках, серцебиття, німіють губи та кінчик язика. Потрібно випити півсклянки чогось солодкого, з’їсти шматок хліба.

    Гіперглікемія — рівень цукру в крові вище 10. Людина втомлена, млява, депресивна. Хоче пити, постійно голодна, виснажена. Допомагає фізичне навантаження або укол препарату для інсулінозалежних.

    Сім стереотипів про цукровий діабет


    Діабетикам не можна солодкого

    — Хворі мають отримувати з харчів усі необхідні речовини. Головне — знати, коли що можна з’їсти і скільки, щоб утримати цукор на потрібному рівні, — каже керівник Школи діабету Валентина Денисенко.


    Діабетики не займаються спортом і активно не відпочивають

    — Спорт, навпаки, показаний. Небажано займатися хіба важкою атлетикою. Сильні навантаження можуть зашкодити печінці. У Західній Україні є діабетична асоціація. Туди входять діабетики, які хочуть мандрувати. Вони багато їздять, ходять у гори.


    Хворі на діабет мають зайву вагу

    — Недуга буває двох форм. Перша властива інсулінозалежним людям до 40 років. Їхня підшлункова залоза не виробляє інсуліну. Вони переважно худі. Друга — особам після 40 років. Вони лікуються таблетками. Їхній організм виробляє інсулін, але недостатньо. Такі переважно товсті. Повні люди справді мають більший ризик захворіти. Але не тільки на діабет, а й на серцево-судинні недуги. У здорових чоловіків талія має бути до 90 сантиметрів, у жінок — до 80.


    У діабетиків не може бути дітей

    — Аби народити, жінка має тримати показники цукру не нижче 6 і не вище 8. Краще виношувати з помпою. Це прилад, який автоматично вводить інсулін, коли рівень цукру підвищується більше, ніж треба. Якщо на діабет хворий один із батьків — ризик, що захворіє дитина, 15 відсотків. Коли хворі обоє, ризик вищий.


    Імпортні препарати кращі за вітчизняні

    — Добрий той препарат, який допомагає тримати оптимальний рівень цукру.


    Цукровий діабет можна вилікувати

    — Ні, цукровий діабет не лікують. Але з цією хворобою можна жити повноцінно.


    Від діабету не помирають

    — Помирають від його ускладнень. Серцевої недостатності або коли відмовляють нирки.



    Категорія: Здоров-Я | Переглядів: 1326 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
    Всього коментарів: 0
    Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
    [ Реєстрація | Вхід ]
    Copyright MyCorp © 2024
    АВТОРИЗАЦІЯ
    Гость







    Группа:
    Гості

    Ми дуже раді, що ви до нас завітали.
    Якщо бажаєте, зареєструйтеся або авторизуйтеся!
    Логін:
    Пароль:
    Пошук
    Будьмо знайомі
    Наш кнопка
    Code
    <a href="//skolyar-kor.at.ua/"target=_blank><img src="http://i054.radikal.ru/1002/d7/056ee68a2035.bmp"border="0" title="Школяр" width=137 height=50></a>
    -->
    Міні-чат
    Інформація
    Корюківка 
    ХМАРКА ТЕГІВ
    ІНФОРМЕРИ
    [19.02.2010][ПРОГРАМИ]
    Аl-lradio (3)
    [04.03.2010][БІЗНЕС]
    ВЕСЕЛА ФЕРМА (2)
    Block title
                                                                             При копіюванні матеріалів сайту гіпер посилання skolyar-kor.at.ua ОБОВЯЗКОВО