ШКОЛЯР
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гость · Група "Гості"Вітаю Вас, Гость · RSS
Меню сайту
Категорії розділу
Здоров-Я [237]
ЦІКАВИНКИ [116]
ПРИРОДА І МИ [33]
МІСТО КОРЮКІВКА [7]
САЙТ [6]
Свята [22]
Наше опитування
Ви зареєстровані на цьому сайті ???
Всього відповідей: 205
МИШКА-НОРУШКА
Календар
Архів записів
Друзі сайту
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz
  • Холминський Будинок творчості

    Рибинська ЗОШ І-ІІІст.

    Статистика
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    [ ХТО БУВ НА САЙТІ ]
     
    Головна » 2010 » Березень » 21 » Як пережити магнітні бурі?
    22.39.53
    Як пережити магнітні бурі?

                                     Як пережити магнітні бурі?

         

    [Життя, здоров’я і працездатність людей тісно взаємопов’язані з навколишнім середовищем їх проживання. Багато негативних чинників цього середовища можуть бути легко розпізнані (шум, вібрація, забруднення атмосферного повітря і водойм, несприятливі температурні умови, погана погода та ін.). Але є чимало таких, які не сприймаються органами чуття, але можуть дуже відчутно впливати на здоров’я людини. Серед них — магнітні бурі. Ось один з цікавих матеріалів, надрукованих у чернігівській газеті "Біла хата"

    МАГНІТНІ БУРІ СПРИЧИНЮЄ «СОНЯЧНИЙ ВІТЕР»

    Навколо Землі існує магнітне поле, і наша планета — це гігантський магніт, який існує завдяки процесам, що відбуваються в надрах Землі.

    Магнітне поле захищає життя на нашій планеті від надмірної сонячної радіації.
    Відхилення поля від звичайних його коливань прийнято називати геомагнітним збудженням, а особливо виразні його прояви — геомагнітними бурями. Вони виникають унаслідок впливу потоків заряджених частинок («сонячний вітер»), які різко посилюються в період підвищення активності Сонця, потужних хромосферних спалахів на його поверхні. Хоча бурі тривають порівняно недовго (від 6-7 годин до кількох діб), вони здатні чинити значний вплив на біосферу Землі та здоров’я людини.

    Наукові дослідження, які проводили в багатьох країнах світу, зокрема в Україні, переконливо свідчать про реальність такого впливу.

    БУРІ ДІЮТЬ І НА ЛІТНІХ, І НА МОЛОДИХ

    Залежно від реакції на метеорологічні та геліогеофізичні (пов’язані зі змінами на Сонці та Землі) явища, прийнято всіх людей ділити на дві групи — чутливих і суб’єктивно нечутливих до впливу таких явищ. Найбільш чутливі до несприятливих погодних впливів (у т.ч. до магнітних бур) особи похилого віку. Особливо ті, хто страждає від серцево-судинних, бронхолегеневих, алергійних, нервово-психічних та інших захворювань.
    Реакція на магнітну бурю суто індивідуальна. В одних людей вона зовсім не проявляється, в інших проявляється дуже чітко й болісно. Зазвичай така реакція має загальні та специфічні прояви. До загальних належать підвищена втомлюваність, зниження працездатності, головний біль, запаморочення, дратівливість, погіршення настрою, загальна слабкість, сонливість, відчуття тривоги та ін. Однак слід знати, що відсутність суб’єктивних проявів несприятливого впливу магнітної бурі на здоров’я і працездатність людини не є свідченням того, що такий вплив насправді не відбувається. Як виявили спеціальні дослідження, навіть у молодих практично здорових осіб (студентів), які не скаржились на прояви впливу магнітної бурі, було помічено, що в період бур зростав період реакції на дію звукових та світлових подразників, збільшувався час виконання і знижувалася кількість правильних відповідей на різні тестові завдання та ін.

    ЯК РЕАГУЮТЬ ВНУТРІШНІ ОРГАНИ НА ЗОВНІШНІ ЗМІНИ

    Передусім загостренням серцево-судинних та інших хронічних захворювань, від яких страждає та чи та людина. У багатьох таких хворих різко збільшується артеріальний тиск, з’являються больові відчуття в ділянці серця, виникають важкі гіпертонічні кризи, нерідко інсульти, інфаркти міокарда, загострюється перебіг нервово-психічних захворювань. Відзначено, що в дні сильних магнітних бур збільшується кількість самогубств, раптових смертей. Доведено, що в переддень і в період бурі підвищується виділення кортикостероїдів та інших гормонів стресу, посилюється згортання крові, зростає концентрація фібриногену, що сприяє такому згортанню, послаблюється мікроциркуляція крові, зростає небезпека виникнення тромбів, що закупорюють просвіт судин. Знижується концентрація кальцію в організмі, порушується проникність клітинних мембран, змінюється активність ферментних систем, знижується рівень природного імунітету. Багато вчених звертають увагу на подібність параметрів геомагнітних коливань (0,5—2,0 Герц) до частоти серцевих скорочень. Внаслідок цього відбувається небезпечне нашарування зовнішнього фізичного ритму на внутрішній, що провокує виникнення аритмій, спазми серцевих судин.
    Майже завжди магнітні бурі поєднуються з несприятливими метеорологічними змінами (різкі перепади атмосферного тиску, зниження концентрації кисню в повітрі тощо). Зниження концентрації кисню в повітрі посилює небезпечну гіпоксію (кисневе голодування) серцевих та інших тканин, яка супроводжує багато захворювань людини.
    Медичні спостереження свідчать про те, що послабити чи й зовсім убезпечитись від впливу магнітних бур та інших атмосферних явищ можливо.
    Передусім нагадаємо, що найпотужнішим та найефективнішим шляхом підвищення опірності організму до будь-яких несприятливих зовнішніх впливів є повсякденне дотримання основних правил здорового способу життя (раціональне харчування, особиста гігієна, загартовування та фізична активність, відмова від шкідливих звичок, фізіологічний режим дня, дотримання режиму праці та відпочинку тощо).

    ЩОДЕННИК САМОСПОСТЕРЕЖЕННЯ ДОПОМОЖЕ ВИЯВИТИ «НЕДРУГІВ»

    Дуже важливо, щоб кожна людина знала, чи чутлива вона до зміни зовнішніх (у тому числі геомагнітних) впливів, яких саме, і як така чутливість виявляється. Відповідь на це запитання можна отримати шляхом самоспостережень. Для цього слід мати «Щоденник самоспостереження» і щодня протягом кількох місяців фіксувати в ньому такі показники: загальне самопочуття, артеріальний тиск, наявність чи відсутність болю в серці, головного болю, тривожного настрою, рівень працездатності, загострення наявного захворювання та інші показники самопочуття і стану здоров’я, а також порушення звичного режиму дня, трудової активності, харчування і т.п. За кожний день треба записувати основні погодні (метеорологічні і геліофізичні) показники, у т.ч. показники геомагнітного поля, наявність і рівень магнітних бур (усі ці показники зараз не складно знайти в Інтернеті, багато з них публікуються в місцевій пресі, про них повідомляють по радіо).
    Потім слід виділити дні і періоди погіршення самопочуття і співставити їх з показниками погоди в ці ж дні і періоди, напередодні і після їх настання. Це дасть можливість виявити наявність або відсутність індивідуальної чутливості до тих чи тих чинників зовнішніх погодних впливів і характер проявів цієї чутливості.

    АСПІРИН, ВАЛЕРІАНА ТА АЛОЕ ДОПОМОЖУТЬ ПЕРЕЖИТИ МАГНІТНІ БУРІ

    Маючи такі відомості, за допомогою свого лікаря можна визначитися, що треба змінювати в режимі свого дня, в дозах і часі прийому ліків напередодні несприятливих погодних умов і майбутніх бур.
    Одним із негативних і дуже небезпечних наслідків впливу магнітної бурі є посилення тромбоутворення в крові. Для запобігання цьому доцільно прийняти 100—300 мг аспірину. Але спершу потрібно порадитися з лікарем, щоб з’ясувати, чи не маєте протипоказань до цього препарату, зокрема гастриту чи виразкової хвороби. Тим, хто реагує на геомагнітні негаразди нервозністю, тривогою, безсонням, допоможуть прості заспокійливі засоби — валеріана, настій евкаліпта (по 15 крапель тричі на день після їди), сік свіжого листя алое. Цю рослину у вигляді вазона варто мати вдома всім метеозалежним.

    КАША, ОВОЧІ Й РИБА — «АНТИБУРНИЙ» РАЦІОН

    Бажано в ці періоди дещо відкоригувати своє харчування. Специфічної «протимагнітної» дієти не існує. Але дотримання деяких правил, безсумнівно, посилить стійкість до дії бур. Потрібна помірність у харчовому навантаженні (переїдання послаблює приплив крові, а отже, і кисневе забезпечення мозку). Раціон харчування має включати каші (гречану, вівсяну), приготовлені на воді або нежирному молоці. У ньому мають бути багаті на мікроелементи та вітаміни свіжі овочі та фрукти (зокрема банани), відварена риба.

    МІЦНО СПІТЬ І ПОВОЛІ ВСТАВАЙТЕ З ЛІЖКА

    У період бурі (особливо в літньому віці, якщо маєте хвороби серця) зменшуйте фізичне навантаження. Уникайте різкого вставання з ліжка після сну, що може послабити приплив крові до мозку, провокувати виникнення непритомності, запаморочення. Перед вставанням полежте спокійно кілька хвилин, потім, не поспішаючи, вставайте та одягайтеся. І простежте за тим, щоб був забезпечений повноцінний нічний сон. За потреби не бійтеся використовувати для цього лікарські препарати (знову нагадаємо — всі ліки тільки після попередньої консультації зі своїм лікарем).
    Дотримання цих простих і доступних кожній людині заходів дасть змогу послабити або зовсім запобігти несприятливому впливу геомагнітних бур на ваше здоров’я.

    Ілля Нікберг,
    професор.
    м. Сідней, Австралія.
    Категорія: Здоров-Я | Переглядів: 2324 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
    Всього коментарів: 1
    1 Саша  
    0
    А КОЛИ ТІ БУДУТЬ БУРІ, ДО ЧИ ПІСЛЯ ПОЛУЧКИ ???

    Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
    [ Реєстрація | Вхід ]
    Copyright MyCorp © 2024
    АВТОРИЗАЦІЯ
    Гость







    Группа:
    Гості

    Ми дуже раді, що ви до нас завітали.
    Якщо бажаєте, зареєструйтеся або авторизуйтеся!
    Логін:
    Пароль:
    Пошук
    Будьмо знайомі
    Наш кнопка
    Code
    <a href="//skolyar-kor.at.ua/"target=_blank><img src="http://i054.radikal.ru/1002/d7/056ee68a2035.bmp"border="0" title="Школяр" width=137 height=50></a>
    -->
    Міні-чат
    Інформація
    Корюківка 
    ХМАРКА ТЕГІВ
    ІНФОРМЕРИ
    [19.02.2010][ПРОГРАМИ]
    Аl-lradio (3)
    [04.03.2010][БІЗНЕС]
    ВЕСЕЛА ФЕРМА (2)
    Block title
                                                                             При копіюванні матеріалів сайту гіпер посилання skolyar-kor.at.ua ОБОВЯЗКОВО