ШКОЛЯР
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гость · Група "Гості"Вітаю Вас, Гость · RSS
Меню сайту
Категорії розділу
Здоров-Я [237]
ЦІКАВИНКИ [116]
ПРИРОДА І МИ [33]
МІСТО КОРЮКІВКА [7]
САЙТ [6]
Свята [22]
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 239
МИШКА-НОРУШКА
Календар
Архів записів
Друзі сайту
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz
  • Холминський Будинок творчості

    Рибинська ЗОШ І-ІІІст.

    Статистика
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    [ ХТО БУВ НА САЙТІ ]
     
    Головна » 2010 » Грудень » 11 » ПО ЛІКИ... У КАВ'ЯРНЮ
    16.17.09
    ПО ЛІКИ... У КАВ'ЯРНЮ

    ПО ЛІКИ... У КАВ'ЯРНЮ


    Кава — приємний ароматичний та тонізувальний напій, який поряд із чаєм є найпопулярнішим у світі. Попри те, на прийомі у лікаря майже кожен пацієнт чує пораду вилучити каву зі свого раціону. Складається враження, що кава шкідлива. Однак наукові дослідження стверджують протилежне.

    Галина АНОХІНА,
    професор кафедри гастроентерології,
    дієтології та ендоскопії НМАПО ім. П.Л. Шупика.

    РЕКОРДНА СТАТИСТИКА
    Щорічно у світі випивають понад 800 мільярдів чашок кави і ця кількість постійно зростає. У США на душу населення припадає приблизно 2 чашки кави на день. У Швеції 40% жінок віком 39—65 років вживають по 3—4 чашки на день, у Голландії населення віком 30—60 років випиває 5,2 чашки на день. Лідерами є жителі Фінляндії, кожен з яких у середньому за рік вживає 11,3 кг кави! Цей напій витіснив чай у розвинених країнах Європи, Північної Америки та Австралії, лише жителі Великої Британії та Ірландії зберегли традиційну вірність чаю.

    СЕКРЕТ ТОНІЗУВАЛЬНОГО НАПОЮ
    Популярність кави зумовлена великою кількістю речовин, що входять до її складу, та їх біологічною дією на організм людини. Основним компонентом кави, який зумовлює специфічну тонізувальну дію, є кофеїн — поширений рослинний алкалоїд, який входить і до складу інших напоїв та продуктів — чаю, какао, шоколадних кондитерських виробів тощо. Кофеїн тонізує центральну нервову систему. А ще кофеїн збільшує кровоплин у судинах, що своєю чергою підсилює витривалість організму, його фізичну та розумову діяльність, посилює увагу, концентрацію та зорову реакцію. До речі, дія кофеїну в 10 разів вираженіша порівняно із теоброміном, який міститься в какао та чаї. Підвищення фізичної активності внаслідок вживання кави пояснюється здатністю кофеїну поліпшувати транспорт у м’язи глюкози та підвищувати концентрацію кальцію, що підсилює їх тонус.

    МОЛЕКУЛИ СПІЛКУВАННЯ
    Дія кави на психоемоційний стан людини зумовлена ароматичними речовинами, так званими феромонами. Феромони ще називають молекулами спілкування. Поліпшення настрою та бажання поспілкуватися за чашечкою кави пояснюється підвищеним вмістом серотоніну в мозку. Не дивно, що в наш час з’явилося багато кав’ярень, куди люди заходять не лише випити кави, але й приємно провести час, спілкуючись із друзями та знайомими.

    ДОКТОР КАВА
    Однак кава — це не лише напій бадьорості і гарного настрою. Завдяки своїм властивостям, вона здатна позитивно впливати на різні органи й системи організму. На даний час у каві виявлено, за різними даними, від 300 до 400 субстанцій, які мають фармакологічну дію. Приміром, кава стимулює сечовидільну функцію нирок та поліпшує водний баланс організму. Кофеїн зменшує головний біль за мігрені, тому він є складовою частиною деяких медикаментозних середників від головного болю. А те, що кава сприяє поліпшенню споживання глюкози нашими м’язами, призводить до зменшення рівня глюкози в крові, що позитивно впливає на вуглеводний обмін у хворих на цукровий діабет. У науковій літературі містяться дані щодо здатності компонентів кави — хлорогенової та кофеїнової кислот — підсилювати синтез білків, котрі пригнічують ріст пухлин.

    АНТИОКСИДАНТИ В ЧАШЦІ
    Антиоксиданти, що містяться в каві, зменшують інтенсивність процесів перекисного окиснення, що позитивно впливає на різні органи. За кількістю антиоксидантних сполук кава не поступається відомому своїми антиоксидантними властивостями зеленому чаю (у чашці кави — 150—550 мг, у зеленому чаю 150—200 мг). Більша кількість їх міститься хіба що у червоному вині (200—800 мг на фужер), однак, враховуючи те, що каву можна пити щодня і більше, ніж вина, можна вважати, що саме цей напій є головним джерелом антиоксидантів, особливо в зимово-весняний період, коли вживання свіжих овочів та фруктів зменшується.
    До складу кави в невеликих кількостях входять вітаміни та мінерали: вітаміни В2, B12, В3, фолієва кислота, токофероли, калій, магній, залізо, марганець.

    ТАБУ ВІДМІНЯЄТЬСЯ
    Сучасна наука переглянула точку зору щодо вживання кави у разі захворювань травного тракту. Застереження стосуються лише хворих із больовим синдром у разі загострення виразкової хвороби, панкреатиту чи інших гострих станів, або ж у разі індивідуальної непереносності кави. Однак подібні рекомендації стосуються не тільки кави, а й інших продуктів — кислих соків, гострих страв тощо. В інших випадках хворі можуть вживати каву в мінімальних або середніх кількостях (2—4 чашки на день) залежно від віку, переносності та власних уподобань.
    Водночас учені виявили, що кава поліпшує секреторну функцію шлунка та підшлункової залози, а завдяки вмісту в ній клітковини зменшує процеси бродіння та гниття в кишечнику, сприяє нормалізації мікробіоценозу. Кава позитивно впливає на рухову функцію органів травного тракту — знову ж таки завдяки здатності поліпшувати засвоєння глюкози м’язами та підвищувати їх тонус.

    КАВА КАМІНЬ ТОЧИТЬ
    Кава поліпшує тонус та рухову функцію жовчного міхура, запобігаючи розвитку жовчнокам’яної хвороби. Клінічні спостереження, які велися впродовж 20 років, засвідчили, що частота утворення жовчних каменів у чоловіків та жінок, які щоденно вживали від 2 до 4 чашок кави, значно зменшується. Це пояснюється ще й позитивним впливом кави на ліпідний обмін та холесекреторну функцію печінки. Встановлено, що кофеїн стимулює всмоктування жовчних кислот у кишечнику і поповнює їх вміст у жовчі. А, як відомо, збільшення холестерину на тлі зменшення кількості жовчних кислот призводить до випадання холестерину в осад і поступового формування жовчних каменів. Завдяки антиоксидантним властивостям кава зменшує ушкодження слизової оболонки жовчного міхура, злущення епітелію та виділення великої кількості слизу, що і призводить до формування згустків та підсилює ймовірність формування каменів. Кава також нормалізує обмін естрогенів, позитивно впливає на ліпідний обмін, у тому числі на вміст ліпідів у жовчі, а, як відомо, жовчні камені в більшості випадків мають холестеринове походження.
    Результати досліджень засвідчили і те, що біологічно активні речовини кави позитивно впливають на ферменти печінки. Численні клінічні спостереження виявили, що помірне вживання кави зменшує смертність від цирозу печінки. При цьому встановлено, що вживання інших продуктів, що містять кофеїн, такого ефекту не мало. Відтак дослідники зробили припущення, що кава містить ще якісь не встановлені субстанції, які мають антицирогенну дію.

    ПРИЄМНИЙ ЗАСІБ ПРОФІЛАКТИКИ
    Тож нині кава цікавить людство не лише як продукт харчування, а й насамперед як засіб профілактики захворювань. Дослідження в цьому напрямі підтвердили, що систематичне вживання кави зменшує частоту розвитку раку товстої кишки. І те, що кава містить речовини, які діють як антимутагени — зменшують вплив канцерогенів, що містяться в м’ясних смажених продуктах, і тих канцерогенів, що утворюються в процесі життєдіяльності деяких мікроорганізмів. Кава також містить нерозчинні волокна целюлози, які активно абсорбують мутагенні речовини. Антиканцерогенна дія кави також зумовлена її здатністю посилювати рухову функцію травного тракту, починаючи від шлунка аж до прямої кишки. Виявлено, що кава із молоком або вершками натще (а у разі непереносності молока слід вживати чашку кави в поєднанні зі склянкою холодної води з перервою між ними від 4 до 30 хвилин) посилює моторику товстої кишки, що поліпшує евакуацію вмісту кишки та зменшує контакт із канцерогенами. Особливо це важливо для хворих, які страждають від закрепів, а також для пацієнтів старшого віку з віковою гіпотонією кишечнику. Хворим, схильним до діареї, каву слід вживати після їди.
    Таким чином, каву можна рекомендувати для вживання хворим із різними захворюваннями травного тракту. Беззаперечну користь та лікувальний ефект від вживання кави отримають хворі на гіпотонію та опущення шлунка, пацієнти зі зниженою шлунковою секрецією, гіпотонією жовчного міхура, підвищеним ризиком холелітіазу, зниженим тонусом товстої кишки, закрепами, кишковим дисбіозом, хронічними гепатитами різної етіології, у разі поєднання захворювань травного тракту з ожирінням, за синдрому хронічної втоми, мігрені, депресії. Практично всім хворим із захворюваннями органів травлення, за винятком гострих станів, можна вживати каву. Кількість чашок випитої кави залежить від багатьох чинників: віку пацієнта, переносності кави, часу та способу приготування, особливостей захворювання.
    Категорія: Здоров-Я | Переглядів: 1071 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
    Всього коментарів: 0
    Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
    [ Реєстрація | Вхід ]
    Copyright MyCorp © 2024
    АВТОРИЗАЦІЯ
    Гость







    Группа:
    Гості

    Ми дуже раді, що ви до нас завітали.
    Якщо бажаєте, зареєструйтеся або авторизуйтеся!
    Логін:
    Пароль:
    Пошук
    Будьмо знайомі
    Наш кнопка
    Code
    <a href="//skolyar-kor.at.ua/"target=_blank><img src="http://i054.radikal.ru/1002/d7/056ee68a2035.bmp"border="0" title="Школяр" width=137 height=50></a>
    -->
    Міні-чат
    Інформація
    Корюківка 
    ХМАРКА ТЕГІВ
    ІНФОРМЕРИ
    [19.02.2010][ПРОГРАМИ]
    Аl-lradio (3)
    [04.03.2010][БІЗНЕС]
    ВЕСЕЛА ФЕРМА (2)
    Block title
                                                                             При копіюванні матеріалів сайту гіпер посилання skolyar-kor.at.ua ОБОВЯЗКОВО