Літні люди частіше помирають восени та взимку. Такого висновку дійшов кардіолог-фітотерапевт 70-річний Євген Левковський. Він пропрацював понад 30 років у швидкій допомозі. Причиною цього вважає ослаблення організму через брак вітаміну С. Його добова норма 75 мг. Щоб її отримати, треба з’їсти 300 г лимона або випити напій із восьми запарених ягід шипшини. У 100 г ягід міститься 1500 мг вітаміну С.
Євген Олександрович у молодості досліджував у лабораторії шипшину. Шукав способи, як її краще приготувати. Винайшов рецепт, за яким у настоянки зберігається 90% вітаміну С.
— Від зібраних ягід відрізаю частини, де був цвіт. Бо вони можуть укритися шкідливим грибком. У шипшині з’являться отвори до насіння, через які ягоди краще настоюватимуться. Столову ложку ягід звечора кидаю в 350-грамову емальовану кружку з окропом. Вимикаю вогонь і накриваю щільно кришкою. За 3 години зливаю більшу частину настою. На дні залишиться з десяток розпарених ягід. Їх треба акуратно розтовкти дерев’яним товкачем, розмішати, залити настоєм і залишити на кілька годин. Перемішувати два-три рази. Потім процідити через сито й віджати. Напій збереже кислий смак завдяки лимонній кислоті з ягід.
П’ють настій один-два рази на день. Краще його не підігрівати.
Євген Левковський не визнає інших способів приготування напоїв із шипшини:
— Якщо запарювати ягоди в термосі чи 10 хвилин кип’ятити, більшість вітаміну С загине. Він руйнується при температурі 70 градусів. Мало зберігається вітаміну в наливках, коли засипають ягоди цукром. Під дією спирту від бродіння та світла він руйнується. Але таке вино все ж можна пити як загально зміцнювальний засіб. У ньому є провітамін А та вітамін Р.
Шипшиною зміцнюють імунітет, оздоровлюють печінку, лікують грип виразку шлунка, виганяють жовч. Помічна також при атеросклерозі, туберкульозі, цукровому діабеті. Настоєм загоюють рани і позбуваються глистів.
Ягоди слід зривати ледь м’якими і яскраво-червоними. Жовті й темно-червоні мають мало корисних речовин. Менш ефективною є ”собача” шипшина. Вона дрібна, зазвичай росте біля доріг на пісному ґрунті.
Сушити ягоди найкраще на шафі протягом 10 днів на бавовняній тканині. Від нагрівання в духовці шипшина втрачає лікувальні властивості. Зберігають її у картонній коробці чи торбинці з льону.