ШКОЛЯР
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гость · Група "Гості"Вітаю Вас, Гость · RSS
Меню сайту
Категорії розділу
Здоров-Я [237]
ЦІКАВИНКИ [116]
ПРИРОДА І МИ [33]
МІСТО КОРЮКІВКА [7]
САЙТ [6]
Свята [22]
Наше опитування
Ви зареєстровані на цьому сайті ???
Всього відповідей: 205
МИШКА-НОРУШКА
Календар
Архів записів
Друзі сайту
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz
  • Холминський Будинок творчості

    Рибинська ЗОШ І-ІІІст.

    Статистика
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    [ ХТО БУВ НА САЙТІ ]
     
    Головна » 2010 » Травень » 5 » Травнева аптека
    14.16.03
    Травнева аптека

                                                  Травнева аптека

    Кожна рослина навесні наповнюється живодайною енергією землі, сонця, води, якою і нам не завадить запастися, щоб бути здоровим, творчим і працьовитим. Тож попросімо її (саме так — попросімо) у тих представників природи, які в травні вже пишно ростуть чи квітнуть.  

    Глід — «хліб серця» 

    Так здавна називали цю рослину за її здатність усувати розлади серцевої діяльності: аритмію, тахікардію, серцеві неврози. Особливо показані препарати глоду для людей літнього віку, в яких склеротичні зміни звужують просвіт коронарних судин або які переживають клімактеричний період. Вони також поліпшують кровообіг у коронарних судинах серця та мозку, усувають розумову та фізичну втому, а ще знижують рівень холестерину у крові, нормалізують діяльність щитоподібної залози та травного тракту. Корисно вмиватися настоєм цвіту глоду, щоб запобігти старінню шкіри.

    Коли почне зацвітати глід, він покличе до себе своїми неповторними пахощами, тоді (саме на початку цвітіння) в суху сонячну погоду збирають суцвіття, з листками чи без них, складають насипом у кошики і поспішають розкласти (не пізніш, як за 1—2 години після збирання) на горищі з добрим протягом на підстилці.
    Настій цвіту готують так: 5 г, або 1 ст. л., сухої сировини, залити 200 мл окропу, настояти впродовж 1 години, перецідити, пити по півсклянки 2—3 рази на день.

    Настоянка: 10 г свіжого цвіту залити 100 мл 70% спирту або міцної горілки, настояти впродовж 2 тижнів, перецідити. Пити по 15—30 крапель у чарці води тричі на день.
    А який духмяний і корисний чай з додаванням до заварки висушених квітів глоду!

    Цвіт бузини — найліпші ліки проти запалення
    У травні білопінно цвіте бузина. Хоч до неї тепер дещо зневажливе ставлення, однак наші далекі пращури цінували це дерево як оберіг: у кущі, вважали, живуть домашні боги, охоронці сім’ї, тому садили його біля кожного обійстя. А ще з бузиною пов’язували довголіття, навіть рекомендували напій довголіття: 1 ст. л. сушених ягід варити в 0,5 л води впродовж 5—10 хв, перецідити і пити гарячим, додавши меду.
    Але тепер пора цвіту, який завдяки своєму хімічному складу справляє болетамувальну, протизапальну та потогінну дію. Отож цвіт бузини — перша допомога в разі різних запалень. Так, запальні захворювання органів дихання застудного чи інфекційного характеру (ангіна, бронхіт, трахеїт тощо), що супроводжуються кашлем, головним болем, захриплістю голосу, лікують настоєм цвіту: 1 ст. л. сухої сировини залити склянкою окропу, накривши, настояти впродовж 20 хв, перецідити і пити по чверті склянки 3—4 рази на день з медом.
    Настій та відвар цвіту (1 ст. л. кип’ятити протягом 10 хв на слабкому вогні у 200 мл води) п’ють по 1 ст. л. тричі на день у разі гострого та хронічного циститу, пієлонефриту, запалення сечового міхура та нирок.
    Коли запалені очі — прикладають примочки з відвару цвіту бузини. А на запалені суглоби (подагра, подагричний поліартрит) та нервові закінчення (міозит) накладають облиті окропом торбинки, наповнені цвітом бузини та ромашки (порівну), обв’язують чимось вовняним.
    Слід додати, що завдяки фітонцидам цвіт бузини оберігає, як вірили в народі, від тарганів, мишей, тому саджали кущі біля вуликів, хлівів, комор.

    Березове листя — поміч суглобам
    Білокора рятівниця береза вже встигла дати з бруньок поживу раннім бджілкам, щоб вони виготовили якісний прополіс, поділитися з охочими своїми цілющими (сечогінними, жовчогінними, протизапальними, ранозагоювальними, антивірусними) бруньками та кровотворним соком. Тепер оздоровлювальний вплив справляє молоде листя. Особливо корисне воно, коли молоденьке, клейке та запашне, бо містить аж 300 мг% аскорбінової кислоти, каротин, флавоноїди, ефірну олію, дубильні речовини, залізо, кальцій, магній. Отож варто заготувати в цей період листя (розкласти тонким шаром на підстилці під навісом чи на горищі, де добре провітрюється), яке згодиться за різних порушень діяльності організму, зокрема обміну речовин.

    Приготувати настій легко: 2 ч. л. залити 200 мл окропу, накрити, утеплити, настояти впродовж 1—2 годин, перецідити, додати на кінчику ножа питної соди і пити по 50 мл 3—4 рази на день за 20—30 хв перед їдою. Напій рекомендують пити як загальнозміцнювальний та відхаркувальний засіб у разі набряків, холециститу, нирково- та жовчнокам’яної хвороби, запалення сечового міхура та хронічних хвороб нирок, а також для очищення крові в разі вугрів, висипань на шкірі.

    Свіже листя допомагає хворим суглобам. Тож у пляшку насипають листя, заливають горілкою і в темному місці настоюють упродовж місяця (періодично слід збовтувати). Ліки не проціджувати, зберігати в прохолодному місці. У разі ревматизму, артриту пити по 20—30 крапель 3—4 рази на день за 30 хв до їди і втирати у хворе місце.
    А ще свіжим березовим листям обкладають хворі суглоби, нетуго прив’язують вовняною хусткою, компрес тримають усю ніч.

    Чистотіл — травневий «дар неба» для шкіри
    Травознаї вважають найпомічнішим саме травневий чистотіл. Він має в Україні безліч місцевих назв, серед них і такі: печінкове зілля, бородавник, чистець, що вказують на доцільність використання рослини саме з метою очищення. Усім відомо, що чистотілом (соком з кореня та стебла) рекомендують змащувати кілька разів підряд бородавку чи кондилому, мозоля чи темну пляму на шкірі (таку процедуру проводити 4—5 разів на день, курс впродовж 2 тижнів). А водним настоєм (5 г, або 1 ст. л. сировини, 200 мл окропу) промивають шкіру у разі псоріазу, екземи, гноячкових висипань, корости, грибка, фурункулів. Доцільно одночасно пити настій по половині-третині склянки 2—3 рази на день. У зазначених випадках можна застосовувати змащування соком чи маззю (1 частину соку змішати з 10 частинами смальцю).

    Щоб мати помічні ліки щодня, у травні варто заготувати сік чистотілу. Для цього всю рослину з коренем слід помити, обсушити на повітрі і змолоти. Здушити сік, перецідити, вилити в пляшку (не доливати до верху на 2—3 см), щільно закоркувати. Коли почне бродити, слід час від часу витягати корок, щоб припинити газовиділення. Зберігати в темному прохолодному місці (не в холодильнику) упродовж кількох років.

    З допомогою соку можна очистити носоглотку в разі аденоїдів, мигдаликів, запалення лобних пазух. Методика лікування: відлити сік у маленьку пляшечку, намагаючись не збовтати осад, набрати повну піпетку і закапати хворому (він лежить) по 1—2 краплі в кожну ніздрю. Коли мине легке пощипування, знову закапувати, так повторювати, поки не спорожниться вся піпетка. Процедуру виконувати раз на день. Цим соком можна підлікувати хворі ясна (змащувати 5—6 разів на день), суглоби (рясно змащувати в разі подагри, ревматизму 3—4 рази з перервами 3—5 хвилин), грудь у разі маститу (змащувати уражене місце 3—4 рази з перервою 2—3 хвилини, спочатку через годину, далі рідше).

    Сік приймають по 10—15 крапель (до 1 ч. л.) двічі на день у разі хвороб печінки, нирок та сечового міхура (кам’яна хвороба), поліпів кишок. Корисний хворим на діабет, атеросклероз, із порушенням діяльності щитоподібної залози. Багато вчених стверджують, що сік чистотілу справляє протипухлинну дію, гальмує ріст метастазів.

    Кульбаба стимулює обмін речовин

    Не менш успішно очищає організм від хвороб усюдисуща кульбаба. Деякі дослідники вважають цю рослину найефективнішим засобом для очищення крові та лімфи, що перевершує навіть дорогі імпортні препарати. Її дія поширюється на весь організм. Сік кульбаби, оте «молочко», що виділяється внаслідок зламу, містить гіркоти, котрі активізують процеси виділення жовчі, травних ферментів, тож посилюється якість та швидкість перероблення їжі та виділення продуктів обміну і відходів. Тому унеможливлюються так звані хвороби обміну речовин (камені в печінці, нирках та сечовому міхурі, вугри, фурункули, висипання на шкірі, відкладення солей у кістках).
    Якщо вчасно виводиться шкідливий холестерин, то ракові клітини втрачають можливість для розвитку, отож кульбаба — протипухлинний захист.

    Крім того, листя та суцвіття кульбаби багаті на вітаміни С, Е, В1, каротин та мінеральні солі — заліза, фосфору, магнію, кальцію. Завдяки залізу поліпшується склад крові, а магнію — нервової діяльності. А ще магній допомагає долати метеозалежність, головокружіння, аритмію, алергію, корисний у разі склерозу, інфаркту.
    Травознаї радять пити сік цієї рослини тричі на день (1 ст. л. розвести в 0,5 склянки перевареної води) і частіше їсти салати з живим листям кульбаби.

    Настій (1 ст. л. сировини, 400 мл окропу, настояти впродовж 2 годин, перецідити) п’ють по півсклянки 4 рази на день до їди.

    Отже, кульбаба успішно очищує кров, налагоджує діяльність травної, нервової систем — усе це сприяє гарному тонусу організму.

    Бузок проти п’яткової шпори
    Якщо березу складно відшукати, то бузковий кущ завжди неподалік. Він також допомагає в разі артриту, артрозу, відкладення солей, ревматизму. Потрібно 3 ст. л. квіток змішати з 3 ст. л. вершкового масла чи вазеліну, добре розтерти і втирати в болюче місце.

    А в Сибіру висушені квітки насипають натрусом у півлітрову пляшку, заливають горілкою, настоюють 8—10 діб. П’ють по 30—40 крапель 2—3 рази на день і одночасно на ніч роблять компреси з цієї настоянки. Застосовують у разі відкладення солей у суглобах, особливо за п’яткової шпори.
    Категорія: Здоров-Я | Переглядів: 1462 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
    Всього коментарів: 0
    Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
    [ Реєстрація | Вхід ]
    Copyright MyCorp © 2024
    АВТОРИЗАЦІЯ
    Гость







    Группа:
    Гості

    Ми дуже раді, що ви до нас завітали.
    Якщо бажаєте, зареєструйтеся або авторизуйтеся!
    Логін:
    Пароль:
    Пошук
    Будьмо знайомі
    Наш кнопка
    Code
    <a href="//skolyar-kor.at.ua/"target=_blank><img src="http://i054.radikal.ru/1002/d7/056ee68a2035.bmp"border="0" title="Школяр" width=137 height=50></a>
    -->
    Міні-чат
    Інформація
    Корюківка 
    ХМАРКА ТЕГІВ
    ІНФОРМЕРИ
    [19.02.2010][ПРОГРАМИ]
    Аl-lradio (3)
    [04.03.2010][БІЗНЕС]
    ВЕСЕЛА ФЕРМА (2)
    Block title
                                                                             При копіюванні матеріалів сайту гіпер посилання skolyar-kor.at.ua ОБОВЯЗКОВО