В Україні останній тиждень м'ясниць носив кілька назв – Масляна, Сиропустний тиждень, Пущення, Загальниця, Ніжкові заговини, Колодій . Масляна символізує проводи зими та зустріч із весною.
Це свято не закріплене за певним днем на календарі, воно відзначається протягом останнього тижня перед Великим постом. Цього року початок Масляної припадає на 8 лютого, а закінчується у неділю 14 лютого.
Основою обрядовою стравою Масляної (Масниці, Масляниці) були вареники з сиром, які вживалися з маслом чи сметаною. Виготовляли також гречані млинці, заправлені смальцем. Ними частували протягом усього тижня.
Загалом Масляна вважалася жіночим святом, хоч участь у ньому могли брати і чоловіки.
Читати далі : http://skolyar-kor.at.ua/news/zustrichaemo_masljanu/2010-02-06-1