ШКОЛЯР
ГоловнаРеєстрація Вхід
Ви увійшли як Гость · Група "Гості"Вітаю Вас, Гость · RSS
Меню сайту
Категорії розділу
Здоров-Я [237]
ЦІКАВИНКИ [116]
ПРИРОДА І МИ [33]
МІСТО КОРЮКІВКА [7]
САЙТ [6]
Свята [22]
Наше опитування
Ви зареєстровані на цьому сайті ???
Всього відповідей: 205
МИШКА-НОРУШКА
Календар
Архів записів
Друзі сайту
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz
  • Холминський Будинок творчості

    Рибинська ЗОШ І-ІІІст.

    Статистика
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    [ ХТО БУВ НА САЙТІ ]
     
    Головна » 2010 » Квітень » 20 » Секрети врожайної суниці
    22.18.50
    Секрети врожайної суниці

                                                Секрети врожайної суниці

    Ягода, яку мабуть, люблять усі, а особливо діти, — суниця. Якраз час поговорити про неї, адже в ці дні закладаються підвалини майбутнього урожаю. Тим більше, коли врощуванням суниці займається знаний спеціаліст Микола Єгоров із села Малі Будища Гадяцького району Полтавської області.

    Коли він буває зі своєю продукцією в чернгіівському в «Експоцентрі» обласної торгово-промислової палати, то біля його намету завжди багатолюдно. Одні цікавляться, як правильно вирощувати суницю, інші — купують привезені родючі сорти. Городник охоче поділився і зі мною секретами одержання великих і смачних ягід суниці.

    — Миколо Миколайовичу, що треба робити насамперед навесні на суничній ділянці?

    — Спершу треба на кущах обрізати старе листя. Робити це треба ножицями для квітів. Після обрізування на кущі повинні залишитися лише невеликі молоді листочки. Одночасно потрібно провести розрідження. Найбільша помилка при вирощуванні суниці — загущення насаджень. Недостатнє освітлення, мала площа живлення, погане провітрювання, пригнічує розвиток рослин, збільшує схильність їх до зараження хворобами та шкідниками і призводить до виродження. В такому випадку про урожай великих і смачних ягід можна і не мріяти.

    В залежності від призначення насаджень рекомендується відстань між кущами — 25-30 см, маточника — 50-70 см. В залежності від сорту ця відстань може незначно відрізнятися. Видаляються також усі хворі, нерозвинуті і пошкоджені кущі. З метою знищення можливих збудників хвороб і не допущення розповсюдження шкідників, усі відходи краще закопати. Після цього рослини бажано замульчувати. Краще це робити так: від кожного куща маленькою лопаткою відгрібається земля і отримане заглиблення (діаметром приблизно 25 см) засипається мульчею товщиною 3-5 см. Я використовую перегній-сирець або стару тирсу. Мульча зберігає вологу, додатково підживлює рослини, а також зменшує кількість бур’янів.

    — У вас є напевно своє бачення, як дати раду придбаним саджанцям?

    — Їх потрібно якнайшвидше посадити. При зберіганні корінці краще обгорнути мокрою ганчіркою і целофаном, додавши мокрий перегній, землю або тирсу. Перед посадкою розсаду помийте, замочіть на 1,5-2 години (можна в препараті «Антихрущ»). Залиште 1-2 листочки, решту — видаліть. Корінці вкоротіть на 1/3 довжини.

    Виберіть для грядки сонячне місце з родючою землею. При посадці свіжий гній не додовайте. Зробіть ямки глибиною 10-12 см, через 70-80 см. В кожну кладіть жменьку перегною, столову ложку деревного попелу. Перемішайте все. Коріння акуратно розправте і присипте, щоб точка росту залишалася не присипана землею. Помийте (0,5-1 л під кущ). Через годину замульчуйте рослину перегноєм товщиною 2-3 см. Притіняйте в спекотну погоду. Поки кущі приживуться (5-7 днів), поливайте щодня.

    При посадці навесні, щоб не ослаблювати рослини, видаліть усі квітконоси. Мета сезону — виростити більше розсади. Рослини після видалення квітконосів через деякий час знову зацвітуть. Якщо кущі добре розвинуті, то вже в рік посадки будете ласувати смачними ягодами до самих морозів. Підживити рослини можна через два тижні після посадки, коли вони вкореняться і почнуть рости.

    — Для профілактики грибкових хвороб, проти шкідників використовуєте якісь препарати?

    — Обробляю препаратом «Хорус». Він дуже ефективний і надійно діє при низьких температурах. Один пакет (3 г) потрібно розвести в 10 л води для обробки 1 сотки насаджень. Приблизно через 7-10 днів обробляю рослини від шкідників препаратом «Каліпсо». Норми витрати — 2 мл на 10 л води для обробки 1 сотки. До цвітіння підживлюю суницю позакореневим способом високоефективним комплексним мінеральним добривом «Кристалон». Це азотно-фосфорно-калійне добриво до складу якого входить магній 3+11+38(+4) з мікроелементами, повністю розчинне у воді.

    Вміст пакету (30-32 г) «Кристалону» розчиняю в 8-10 л води і щедро обприскую кущі. Ефект від застосування через 2-3 дні. Хороший результат дає застосування переродженого (можна з травою) розчину (1:20) курячого помету. Норма 0,5-1 л під кущ.

    Перед цвітінням активізується личинка травневого жука (хробак, борозняк). Для боротьби з цим шкідником, а також багатьма іншими (капустянками, кліщами і т.д.), я використовую «Антихрущ». Він має високу ефективність та низьку токсичність. Однієї обробки вистачає на цілий сезон. Норма витрати препарату — 15 мл на 5 л води (3% розчин). 120-150 мл цього розчину виливаю під кущ розсади. Під більші кущі витрата збільшується в 2-3 рази.
    Слід бути уважним: у продажу часто зустрічаються підробки. Рекомендую «Антихрущ» компанії «Укравіт» в оригінальних, з фірмовою голограмою упаковках по 10 мл, 30 мл, 150 мл. Приготовлений розчин повинен мати яскраво малиновий колір.

    — Суниці дуже заважають бур’яни?

    — Насадження суниці повинні бути чистими від бур’янів. Для цього застосовую дозволені гербіциди (тільки точковим методом — щіточкою безпосередньо по бур’янах або зволожувачем), а також прополюю декілька разів за сезон. Міжряддя в ягідниках краще замульчувати соломою. В маточниках — лише підпушую землю, бо на мульчі не вкорінюються молоді розетки. Робити це краще ручним культиватором, сапою або плоскорізом Фокіна.

    — Для вирощування суниці повинна бути передбачена можливість поливу?

    — Суниця — досить волого залежна культура, і тому покладатися при її вирощування на природні опади не варто, оскільки через відсутність вологи в критичні періоди росту урожайність значно знижується. В той же час суниця не витримує надмірного зволоження.


    Категорія: ПРИРОДА І МИ | Переглядів: 1938 | Додав: VLAS-KOR | Рейтинг: 0.0/0
    Всього коментарів: 0
    Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
    [ Реєстрація | Вхід ]
    Copyright MyCorp © 2024
    АВТОРИЗАЦІЯ
    Гость







    Группа:
    Гості

    Ми дуже раді, що ви до нас завітали.
    Якщо бажаєте, зареєструйтеся або авторизуйтеся!
    Логін:
    Пароль:
    Пошук
    Будьмо знайомі
    Наш кнопка
    Code
    <a href="//skolyar-kor.at.ua/"target=_blank><img src="http://i054.radikal.ru/1002/d7/056ee68a2035.bmp"border="0" title="Школяр" width=137 height=50></a>
    -->
    Міні-чат
    Інформація
    Корюківка 
    ХМАРКА ТЕГІВ
    ІНФОРМЕРИ
    [19.02.2010][ПРОГРАМИ]
    Аl-lradio (3)
    [04.03.2010][БІЗНЕС]
    ВЕСЕЛА ФЕРМА (2)
    Block title
                                                                             При копіюванні матеріалів сайту гіпер посилання skolyar-kor.at.ua ОБОВЯЗКОВО